Avans Hogeschool - Priva ECO

Avans Hogeschool realiseert energiebesparing van bijna 40%

“Priva ECO helpt ons om onze ambities op het vlak van duurzaamheid en kwaliteit waar te maken.”

Bij een pilootproject op haar campus in ’s-Hertogenbosch realiseerde Avans Hogeschool een besparing van bijna 40% in het aardgasverbruik voor verwarming. “Maar het draait voor ons om veel meer dan kosten besparen,” zegt energiecoördinator Sebastian van Velthoven. “Priva ECO helpt ons om onze ambities op het vlak van kwaliteit en duurzaamheid waar te maken.”

Avans is een van de grotere hogescholen in Nederland, met meer dan 60 hbo-opleidingen, 33.000 studenten en 2.800 medewerkers. Die zitten verspreid over veertien locaties in Breda, ’s-Hertogenbosch, Roosendaal en Tilburg. De school staat bekend om haar kwaliteitsstreven. In de Keuzegids Hbo 2020, die elk jaar de kwaliteit van het Nederlandse hoger onderwijs beoordeelt en vergelijkt, werd Avans nog uitgeroepen tot de beste hogeschool van Nederland.

Avans Hogeschool - Priva ECO

Duurzaam, het nieuwe gewoon

Maar ook duurzaamheid staat hoog op de agenda. De school gelooft dat studenten de toekomst maken. Zij zullen een belangrijke bijdrage leveren aan onze transitie naar een duurzame samenleving en Avans begeleidt hen daarin. Duurzame ontwikkeling zit dan ook verweven in het onderwijs dat de school aanbiedt, het onderzoek dat gevoerd wordt en uiteraard ook de werk- en leeromgeving.

Die ambitie wordt ook in concrete doelstellingen gegoten, onder meer voor het gebouwenpark. Zo moeten alle gebouwen in eigen beheer tegen 2030 tenminste energieneutraal zijn. “Dat is een behoorlijke uitdaging voor een school met een grote diversiteit aan gebouwen in verschillende locaties,” zegt Sebastian van Velthoven, contractmanager en energiecoördinator van de school. “We investeren onder meer in hernieuwbare energie, met zonnepanelen op alle daken, en voor alle locaties stellen we energiebesparingsplannen op die het verbruik systematisch moeten reduceren.”

Onverwacht hoge besparing

Avans was in dit kader al een tijdje op zoek naar een goed systeem om haar verwarmingsinstallaties aan te sturen. Eind 2019 besliste de school om met Priva ECO een pilootproject op te starten op de campus in Den Bosch. Het gaat om een vrij grote oppervlakte van meer dan 35.000 m2 met twee grote stookketels en 38 luchtbehandelingskasten.

Het resultaat mag gerust spectaculair genoemd worden. “Zelf hadden we verwacht dat we ongeveer 25% gingen besparen op aardgas,” zegt Sebastian van Velthoven. “Alles erboven beschouwden we als leuk meegenomen. Maar uiteindelijk realiseerden we voor de eerste twee maanden van dit jaar – voor de lockdown door Covid-19 – al een besparing van bijna 40% in vergelijking met dezelfde periode in 2019.”

Problemen onder de motorkap

“Bij de implementatie van Priva ECO kwamen ook een aantal pijnpunten in onze huidige installaties naar boven. Zo merkten we onder meer dat er problemen ontstonden toen we naar verwarming op lagere temperaturen wilden overschakelen. Met een aantal eenvoudige maatregelen haalden we meteen een hoger rendement uit onze installaties.”

“We zien wel vaker dat Priva ECO een suboptimale werking in bestaande installaties zichtbaar maakt,” zegt Frank Visscher, die als Priva-adviseur bij het project betrokken was. “Onze software berekent namelijk precies hoeveel energie nodig is om een ruimte op een bepaalde temperatuur te krijgen en stuurt exact dat vermogen naar de installatie. Wanneer dat niet voldoende blijkt om de kamer te verwarmen, weet je dat er ergens iets mis zit. Bij reguliere besturingen blijven dat soort zaken nog te vaak verborgen onder de motorkap. Het enige wat je kan vaststellen is een hoog verbruik.”

Studenten hebben het naar hun zin

De energiebesparing – hoe spectaculair die ook mag zijn – is echter maar één kant van het verhaal. “Wat me bij Priva ECO misschien wel het meest aansprak, is dat het comfort van de gebruiker centraal staat,” zegt Sebastian van Velthoven. “En dat is voor ons uitermate belangrijk. Want studenten die voor Avans kiezen, kiezen voor kwaliteit. Dat vertaalt zich niet alleen in de kwaliteit van het onderwijs dat we bieden, maar evengoed in de uitstraling en de beleving van onze gebouwen. Een goed binnenklimaat – niet te warm, niet te koud – zorgt ervoor dat studenten het nog meer naar hun zin krijgen. Door de lockdown hebben we hier nog niet zoveel zicht op, aangezien studenten een groot deel van het voorjaar thuis doorbrachten. Maar ik ben er zeker van dat we de positieve effecten in het najaar wel degelijk zullen merken.”

Avans Hogeschool - Priva ECO

Toekomstmuziek

Sebastian kijkt alvast tevreden terug op de samenwerking. “Er is natuurlijk het schitterende resultaat, maar we hebben tijdens het pilootproject ook heel veel geleerd over hoe we onze installaties en onze gebouwen nog duurzamer kunnen maken. Ook de samenwerking met de verschillende partijen is goed verlopen, ondanks wat vertraging bij de implementatie. Het is ook logisch dat je tijdens een pilootproject te maken krijgt met een aantal onvoorziene omstandigheden.”

Het succesvolle project heeft inmiddels een vervolg gekregen. “In hetzelfde gebouw wordt nu ook de koeling door Priva ECO aangestuurd. We zijn eveneens aan het bekijken hoe we het systeem verder uit te breiden naar al onze gebouwen en locaties.”

This website uses cookies to ensure you get the best experience. If you continue, you accept to receive all cookies from this website. More information.